T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YILDIRIM - Yunus Emre İlkokulu

Tarihçe

 

İL : BURSA
İLÇE : YILDIRIM
MAHALLE : 152 EVLER MAHALLESİ
OKULUN ADI : YUNUS EMRE İLKOKULU VE ORTAOKULU



OKUL ÇEVRESİ, KURULUŞ TARİHİ :  Yaklaşık 17.000 nüfusun yaşadığı, Eğitim Mahallesinin bulunduğu yerde, 1965'li yıllarda ancak 5-10 gecekondu bulunmaktaydı. Bu semt sel hasarlarından dolayı, verimsiz topraklar durumundaydı. Değirmenlikızık ile Arabayatağı köylerinin arazisi idi. Komşu mahallenin Ortabağlar ismini alması, burada yer alan üzüm bağlarından gelmektedir. Bu iki mahalleyi birbirinden ayıran, Uludağ Üniversitesi Kampüsünün kurulmasında büyük emeği geçen değerli eğitimci ; Prof. Fethi TEZOK' UN  soyadından dolayı TEZOK CADDESİ olarak anılmaktadır.

ÇEVRENİN FİZİKİ GELİŞMESİ:

a) Yurtiçi ve Yurtdışı göçleri; 1950'li yıllarda başlayan köyden-kente göçler ile, Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan ve Yugoslavya'dan gelen göçmenlerin yerleşim alanı olarak Bursa'yı şeçmesi.        

b) Sanayileşme; İpekli dokuma, yünlü dokuma, otomotiv sanayii, gıda sanayi, çeşitli el sanatları çevrenin gelişme hızını artırmıştır.        

c) Coğrafi Durum : Okul ve çevresi, Bursa ovası ile Uludağ arasında 3 km uzunluğunda ve Doğu yönüne doğru 2 km genişliğinde düzgün yüzeyli, kumlu bir toprağa sahip bir arazi üzerinde kurulmuştur.    Topraklar tarıma elverişli değildir. Komşumuz Ertuğrulgazi Mahallesi sosyal konut alanı seçilmiştir. Yüksek İhtisas Hastanesi, YSE, DSİ, TCK, Köy Hizmetleri, Eğitim Fakültesi, Osmangazi ve Yeşilyayla Talebe yurtları, Halk Eğitim Müdürlüğünün açtığı Biçki, Dikiş ve Nakış Kurslarının bulunmasından dolayı, kısa zamanda gelişmiştir.  

OKULUN TARİHÇESİ :    Çevredeki hızlı yerleşim sonucu, ihtiyaç haline gelen okul 1988 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 300.000.000 TL. Karşılığı ihale edilerek, yaptırılmış ve etrafı çevrilmiştir. Okulun oturduğu alan, Bahçe dahil, 4500 metrekaredir. 1988 Eylül'ünde öğretime başlanan okulda, 22 dershane, 19 sınıf 622 öğrenci ile I. kademe öğretime başlamıştır. İlköğretim ve orta öğretimin birlikte yürütüldüğü okulda, açılışından sonra yapılan çalışmalar sonucunda, iki iş atölyesi, 1 laboratuar, 1 kütüphane, 1 ev ekonomisi bölümleri ile zemin katta 1 kantin oluşturulmuştur. Kantin daha sonraki yıllarda okul bahçesine yapılan ek binaya taşınmıştır. Derslik ihtiyacı nedeniyle, alt katta yer alan salonun dersliklere dönüştürülmüştür.     

Okulun açılışı ; dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal GÜZEL, Bursa valisi Erdoğan ŞAHİNOĞLU ve ilin ileri gelen büyükleri tarafından 1988-1989 Eğitim - Öğretim yılında yapılmıştır.      1989-1990 öğretim yılında 1850 öğrenci 60 öğretmen, 4 Md. Yardımcısı, (bunlardan 2' si I. kademe, 2'si II. kademede görevlendirildiler.) Okul Müdürü olarak; sırasıyla Enver DEMİR, Engin ÖZELLER, Ömer TÜRE, Muammer TEZCAN, Orhan İRİŞTİ, Mehmet Akif ERKOÇ görev yapmışlardır, 


OKUL ÇEVRESİNİN COĞRAFİ DURUMU :   Okulun Doğusunda Ortabağlar Mahallesi, Batısında Beyazıt Mahallesi, Güneyinde Ucuz meskenler Ertuğrulgazi Mahallesi, Kuzeyinde Duaçınarı Mahallesi bulunmaktadır. Okulun güney yönünde Uludağ (2543 m.) yer almaktadır.

OKUL ÇEVRESİNİN NÜFUS VE SAĞLIK DURUMU :   Mahallemiz sağlık alanında; Yüksek İhtisas Hastanesi, 152 Evler Sağlık Ocağı, Beyazıt Mahallesindeki sağlık ocaklarından yararlanılmaktadır.

ÇEVRENİN ULAŞIM DURUMU :   Mahallenin kuzeyinden geçen ANKARA yolu Fakülte den Ertuğrulgazi' ye çıkan Prf. TEZOK Caddesi, mahallenin ortasından geçen Eğitim yolu (152) evler Mesken'den Heykel istikametine giden Eğitim caddesi ve Ertuğrulgazi den Yeşilyayla istikametinde giden yollar ulaşımı sağlayan önemli yollardır.   Belediye ve Halk Otobüsleri Mesken, Heykel, Mesken-Devlet Hastanesi, Mesken –Garaj, Mesken-SSK, Mesken-Hürriyet, Mesken-Uludağ Üniversitesi arası çalışmaktadır. Ayrıca taksi ve minibüs seferleri de vardır.

KAYNAKLAR :      

1- 152 Evler Mahallesi Muhtarlığı                                 

2- Yıldırım Belediye Başkanlığı                                    

3-  Halk Eğitim Müdürlüğü                                                                                                            

ALTAN ÖZGÜR

Okul Müdürü

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.11.2012 - Güncelleme: 03.07.2020 13:05 - Görüntülenme: 5854
  Beğen | 8  kişi beğendi